Führerbunker
στον Δημήτρη Αθηνάκη
Σε κάθε άλλη περίσταση, θ’ ακολουθούσε μια ποιητική εξιστόρηση για τη μαρμαρυγή τ’ ουρανού μου, τη νύχτα, τ’ άστρα, τον μεγάλο δρόμο και τη λευκή σιωπή μας. Ειδάλλως η εικόνα σου, που αφού την αρνήθηκα, την έκρυψα στο σύννεφο και πιθανά η αστραπή μιας καταιγίδας θα την καταστρέψει ολοκληρωτικά.
Σήμερα όμως —ποτέ δεν είναι ακριβώς σήμερα, ήταν χθες, θα ’ναι κι αύριο—, κατάλαβα πως τότε, διπλώνοντας το παρόν, ψηλώσαμε στο κρεβάτι μας ένα θεόρατο δέντρο αγάπης και ποτέ, ποτέ δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε από την κάμαρά μας δίχως να το πριονίσουμε. Ώσπου σ’ αγκάλιασα και μου ’πες: —ρίζες, είναι ρίζες, δεν είν’ τα πόδια μας· κι αυτό είχε μια λογική· την ίδια με τα πουλιά, που αφού δεν έμεινε τίποτα από μας, πέταξαν να ξαποστάσουν παραδίπλα.
Σήμερα όμως —που είναι σήμερα—, ακούω πάλι τους κελαηδισμούς τους. Κακά τα ψέματα, η άνοιξη δεν με συγκινεί πια. Μόνο σκύβω στα ταπεινά της λουλούδια∙ προστατευμένα κάτω από τ’ αγριόχορτα θροΐζουν το σιγανό μας μέλλον. Σ’ αυτό: δεν υπάρχεις ούτε εσύ, ούτε εγώ. Μόνο ο Χέλντερλιν επιβιώνει τρεμοσβήνοντας τον Θεό που τυφλώσαμε. Δεν ήθελα η ιστορία μας να καβαλήσει τους αετούς της Γερμανίας (σου). Με καθησύχαζες λέγοντας: —αυτή, ήταν η ρομαντική εποχή. Πώς αλλιώς τυλιγμένος σε βαγκνερικά πρελούδια, ένας Αδόλφος παντρεύεται μια Εύα, πέντε μέτρα κάτω από τη γη: στο Führerbunker* του, ενόσω η κόκκινη αρκούδα βρυχάται στην Gertrud Kolmar Straße;
Είναι ξεκάθαρο και η οδός ποιητική∙ μα μου ήταν δύσκολο να σημειώσω έτσι απλά:
—και οι φασίστες αγαπούν κι η αγάπη υποτάσσει
* Το καταφύγιο του Χίτλερ (γερμ. Führerbunker το οχυρό του Φύρερ) ήταν ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα υπόγειων χώρων στο Βερολίνο, στο οποίο ο Χίτλερ διέμεινε τις τελευταίες εβδομάδες του πολέμου. Εγκαταστάθηκε εκεί, στις 16 Ιανουαρίου του 1945. Η Εύα Μπράουν τον ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 1945 και χρησιμοποίησε δύο δωμάτια δίπλα στο δωμάτιο του Χίτλερ. Στο καταφύγιο τελέσθηκε ο γάμος τους στις 29 Απρίλη 1945. Την επομένη αυτοκτόνησαν. Σήμερα το υποδηλώνει μια επιγραφή τοπογραφικής ενθύμησης, ενώ μπροστά περνά η οδός Gertrud Kolmar Straße προς τιμή της Γερμανίδας ποιήτριας Γερτρούδης Κόλμαρ, ξαδέρφη του Βάλτερ Μπένγιαμιν που λόγω της εβραϊκής της καταγωγής οδηγήθηκε στο Άουσβιτς όπου και πέθανε το Μάρτη του 1943.