Φλερτάροντας με την πολλαπλότητα των κόσμων

Σχάμα ἄειδε θεά

————————————
Συν­δυά­ζο­ντας το προ­οί­μιο της
Ιλιά­δας με το από­φθεγ­μα του Πυ­θα­γό­ρα «Σχά­μα καὶ  βά­μα» που σε ελεύ­θε­ρη με­τά­φρα­ση ση­μαί­νει «κά­θε νέο σχή­μα εί­ναι ένα βή­μα προς τη γνώ­ση» η στή­λη φι­λο­δο­ξεί να ασχο­λη­θεί με τους  τρό­πους που οι τέ­χνες ανα­ζη­τούν την έμπνευ­ση στους δαι­δά­λους των μα­θη­μα­τι­κών
————————————

Φλερτάροντας με την πολλαπλότητα των κόσμων

Όπως εί­πα­με στο προη­γού­με­νο τεύ­χος του Χάρ­τη, αφού απέ­τυ­χε τό­σο σαν δι­κη­γό­ρος όσο και σαν θε­α­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, ο Fontenelle στρά­φη­κε προς την επι­στη­μο­νι­κή λο­γο­τε­χνία. Το 1686, σε ηλι­κία 29 ετών, εξέ­δω­σε το Entretiens sur la pluralité des mondes (Διά­λο­γοι σχε­τι­κά με την πλειο­νό­τη­τα των κό­σμων), το οποίο εί­χε από την πρώ­τη στιγ­μή τε­ρά­στια επι­τυ­χία. Τον επό­με­νο χρό­νο με­τα­φρά­στη­κε στα αγ­γλι­κά ενώ μια λο­γο­κρι­μέ­νη εκ­δο­χή του κυ­κλο­φό­ρη­σε το 1730 στα ρω­σι­κά.

Με επι­δέ­ξιες και κα­τά κύ­ριο λό­γο υπαι­νι­κτι­κές ανα­φο­ρές, ο συγ­γρα­φέ­ας χτί­ζει μια ονει­ρι­κή, δια­κρι­τι­κά ερω­τι­κή ατμό­σφαι­ρα που πλαι­σιώ­νει το σκη­νι­κό μέ­σα στο οποίο εκτυ­λίσ­σο­νται οι διά­λο­γοι. Συ­νο­μι­λη­τές εί­ναι ο ίδιος και κά­ποια Μαρ­κη­σία G που τον φι­λο­ξε­νεί, μα­ζί με άλ­λους προ­σκε­κλη­μέ­νους στην εξο­χι­κή της έπαυ­λη. Στη διάρ­κεια της ημέ­ρας οι κα­λε­σμέ­νοι επι­δί­δο­νται στις συ­νή­θεις δρα­στη­ριό­τη­τες αυ­τών των συ­να­θροί­σε­ων, κυ­νή­γι, πικ νικ στην εξο­χή, παι­χνί­δια συ­να­να­στρο­φών (όπως η τυ­φλό­μυ­γα), χο­ρό και tableaux vivants. Το βρά­δυ όμως, όταν οι άλ­λοι κα­λε­σμέ­νοι κοι­μού­νται, ο συγ­γρα­φέ­ας – αφη­γη­τής και η οι­κο­δέ­σποι­νά του πε­ρι­δια­βαί­νουν τις αλέ­ες του πάρ­κου της και συ­ζη­τούν. Επί πέ­ντε συ­νε­χό­με­να βρά­δια, ο Fontenelle εξη­γεί στην οι­κο­δέ­σποι­νά του τη δο­μή του σύ­μπα­ντος, δια­τυ­πώ­νο­ντας – με αρ­κε­τές επι­φυ­λά­ξεις – τις ει­κα­σί­ες του σχε­τι­κά με τις εξω­γή­ι­νες μορ­φές ζω­ής και την φύ­ση των ου­ρα­νί­ων σω­μά­των. Οι διά­λο­γοι διε­ξά­γο­νται σε φι­λι­κό κλί­μα. Οι επι­στη­μο­νι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες εναλ­λάσ­σο­νται με λι­γό­τε­ρο ή πε­ρισ­σό­τε­ρο ευ­θείς ερω­τι­κούς υπαι­νιγ­μούς, οι οποί­οι άλ­λο­τε χρη­σι­μεύ­ουν για να ελα­φρύ­νουν τη συ­ζή­τη­ση και άλ­λο­τε για να προ­σφέ­ρουν μια εύ­στο­χη – κα­τά τη γνώ­μη του συγ­γρα­φέα – ανα­λο­γία ανά­με­σα στους νό­μους της φύ­σης και τις δρα­στη­ριό­τη­τες των αν­θρώ­πων.
Έτσι, την πέμ­πτη βρα­διά, έχο­ντας ολο­κλη­ρώ­σει την πε­ρι­γρα­φή της θε­ω­ρί­ας του σχε­τι­κά με την πλειο­νό­τη­τα των κό­σμων, προ­σθέ­τει

Οι άλλοι κόσμοι, ίσως κάνουν αυτόν εδώ να φαίνεται μικρός, δεν καταστρέφουν όμως τα ωραία σας μάτια, ή ένα ωραίο στόμα. Αυτά διατηρούν πάντα την αξία τους ανεξάρτητα από όλους τους πιθανούς άλλους κόσμους.

Ο έκτος διά­λο­γος προ­στέ­θη­κε στην δεύ­τε­ρη έκ­δο­ση του βι­βλί­ου. Αρ­κε­τό και­ρό με­τά το τέ­λος των προη­γού­με­νων δια­λό­γων, ο συγ­γρα­φέ­ας επι­σκέ­πτε­ται ξα­νά την μαρ­κη­σία και κά­νουν μια τε­λευ­ταία ανα­κε­φα­λαιω­τι­κή συ­ζή­τη­ση, όπου οι γνώ­σεις της εμπλου­τί­ζο­νται με κά­ποιες πρό­σφα­τες ανα­κα­λύ­ψεις.
Ας δού­με λοι­πόν τι δί­δα­ξε ο Fontenelle στην μα­θή­τριά του σ’ αυ­τούς τους 5+1 δια­λό­γους κά­τω από τον ένα­στρο ου­ρα­νό, κι ενώ οι δυο φί­λοι σερ­για­νού­σαν στις αλέ­ες του πάρ­κου.

Πρώ­το βρά­δυ: Η Γη εί­ναι ένας πλα­νή­της που πε­ρι­στρέ­φε­ται γύ­ρω από τον εαυ­τό του και πε­ρι­φέ­ρε­ται γύ­ρω από τον Ήλιο.

Ο συγ­γρα­φέ­ας και η οι­κο­δέ­σποι­νά του περ­πα­τούν απο­λαμ­βά­νο­ντας τη δρο­σιά της νύ­χτας και υμνώ­ντας την ομορ­φιά της, που η μαρ­κη­σία την πα­ρο­μοιά­ζει με μια με­λα­χρι­νή καλ­λο­νή σε αντί­θε­ση με την ημέ­ρα που εί­ναι ξαν­θιά. Κι ενώ πα­ρα­τη­ρούν τα άστρα που λά­μπουν, ο Fontenelle λέ­ει στη φί­λη του πως κα­τά τη γνώ­μη του όλα αυ­τά τα αστέ­ρια εί­ναι ήλιοι ανά­λο­γοι με τον δι­κό μας. Εί­ναι η αφορ­μή για να αρ­χί­σει μια συ­ζή­τη­ση στην οποία ο συγ­γρα­φέ­ας πε­ρι­γρά­φει τα διά­φο­ρα συ­στή­μα­τα του κό­σμου που φα­ντά­στη­καν οι Χαλ­δαί­οι, οι Πυ­θα­γό­ρειοι και ο Πτο­λε­μαί­ος, για να κα­τα­λή­ξει στο σύ­στη­μα του Κο­πέρ­νι­κου, το οποίο ο ίδιος θε­ω­ρεί ως το σω­στό­τε­ρο.
Βρι­σκό­μα­στε στο 1686, ογδό­ντα έξι χρό­νια με­τά τον μαρ­τυ­ρι­κό θά­να­το του Giordano Bruno στην πυ­ρά επει­δή στην κα­θο­λι­κή εκ­κλη­σία δεν άρε­σε η ιδέα της πολ­λα­πλό­τη­τας των κό­σμων. Έχουν πε­ρά­σει 44 χρό­νια από τον θά­να­το του Γα­λι­λαί­ου που επέ­λε­ξε να απαρ­νη­θεί δη­μό­σια τα θε­ω­ρί­ες του για να απο­φύ­γει να έχει μια τύ­χη ανά­λο­γη με αυ­τήν του Giordano Bruno. Ο Κέ­πλερ έχει ήδη δια­τυ­πώ­σει τους τρεις νό­μους για την κί­νη­ση των ου­ρα­νί­ων σω­μά­των και σε λι­γό­τε­ρο από ένα χρό­νο, ο Νεύ­των θα δη­μο­σιεύ­σει τις Μα­θη­μα­τι­κές αρ­χές της φυ­σι­κής φι­λο­σο­φί­ας, όπου με βά­ση τον νό­μο της πα­γκό­σμιας έλ­ξης θα απο­δεί­ξει, με­τα­ξύ άλ­λων, και τους νό­μους του Κέ­πλερ. Πα­ρά τις προ­σπά­θειες της εκ­κλη­σί­ας, τό­σο της κα­θο­λι­κής όσο και της Λου­θη­ρα­νι­κής, το πο­τά­μι δεν γυ­ρί­ζει πί­σω

Δεύ­τε­ρο βρά­δυ: Η Σε­λή­νη κα­τοι­κεί­ται

Έχο­ντας πεί­σει τη συ­νο­μι­λή­τριά του για την ορ­θό­τη­τα του συ­στή­μα­τος του Κο­πέρ­νι­κου στο οποίο η Γη δεν κα­τέ­χει κά­ποια προ­νο­μια­κή θέ­ση σε σχέ­ση με τους άλ­λους πλα­νή­τες, ο Fontenelle δια­τυ­πώ­νει τώ­ρα την άπο­ψη ότι αφού η Γη εί­ναι όμοια με τη Σε­λή­νη και η Γη κα­τοι­κεί­ται, τί­πο­τα δεν απο­κλεί­ει να κα­τοι­κεί­ται και η Σε­λή­νη. Στον διά­λο­γο που ακο­λου­θεί, οι ει­κα­σί­ες με βά­ση ανα­λο­γι­κά επι­χει­ρή­μα­τα, σχε­τι­κά με τους κα­τοί­κους της Σε­λή­νης εναλ­λάσ­σο­νται με ορ­θο­λο­γι­κές ερ­μη­νεί­ες γή­ι­νων φαι­νο­μέ­νων (όπως οι εκλεί­ψεις) που οφεί­λο­νται στην πε­ρι­φο­ρά, γύ­ρω από τη Γη, του δο­ρυ­φό­ρου της. Η βρα­διά κλεί­νει με τη διευ­κρί­νι­ση του συγ­γρα­φέα ότι πα­ρό­λο που αυ­τός ο ίδιος εί­ναι πε­πει­σμέ­νος ότι η Σε­λή­νη κα­τοι­κεί­ται, η βε­βαιό­τη­τα δεν θα έρ­θει πα­ρά μό­νο όταν ο πλα­νή­της θα μπο­ρέ­σει να εξε­ρευ­νη­θεί. Όμως… δεν πα­ρα­λεί­πει να το­νί­σει αυ­τό θα αρ­γή­σει, αφού δεν έχει ακό­μη ολο­κλη­ρω­θεί ού­τε καν η εξε­ρεύ­νη­ση της ίδιας της Γης.

Τρί­το βρά­δυ: Ιδιο­μορ­φί­ες του κό­σμου της Σε­λή­νης. Και οι άλ­λοι πλα­νή­τες κα­τοι­κού­νται.

Οι «απο­κα­λύ­ψεις» της προη­γού­με­νης νύ­χτας έχουν εν­θου­σιά­σει τη μαρ­κη­σία που δη­λώ­νει ότι ανυ­πο­μο­νεί να γνω­ρί­σει τους αν­θρώ­πους της Σε­λή­νης. Ο μέ­ντο­ράς της αντι­λαμ­βά­νε­ται ότι «το πα­ρά­κα­νε». Σπεύ­δει λοι­πόν να της εξη­γή­σει ότι όσα ει­πώ­θη­καν ήταν απλές ει­κα­σί­ες και ότι, ακό­μα και αν η Σε­λή­νη κα­τοι­κεί­ται, οι κά­τοι­κοί της εν­δέ­χε­ται να μην έχουν κα­μία ομοιό­τη­τα με τους κα­τοί­κους της Γης. Της εξη­γεί ότι οι συν­θή­κες στη Σε­λή­νη εί­ναι πο­λύ δια­φο­ρε­τι­κές: για πα­ρά­δειγ­μα η Σε­λή­νη δεν πε­ρι­βάλ­λε­ται από νέ­φη όπως η Γη· αυ­τό ση­μαί­νει ότι ο κύ­κλος του νε­ρού του δο­ρυ­φό­ρου μας εί­ναι δια­φο­ρε­τι­κός, άρα και η ατμό­σφαι­ρα δια­φέ­ρει· ίσως λοι­πόν οι γή­ι­νοι να μη μπο­ρούν να ζή­σουν στη Σε­λή­νη και οι «σε­λη­νάν­θρω­ποι» να αδυ­να­τούν να επι­βιώ­σουν πά­νω στη Γη.
Αφού αφιε­ρώ­σει το μι­σό πε­ρί­που μέ­ρος της τρί­της βρα­διάς στην πε­ρι­γρα­φή των ομοιο­τή­των και των δια­φο­ρών Γης και Σε­λή­νης, ο Fontenelle προ­χω­ρά δια­τυ­πώ­νο­ντας την ει­κα­σία του ότι και οι άλ­λοι πλα­νή­τες εί­ναι κα­τοι­κη­μέ­νοι:

[…] θα ήταν πολύ παράξενο η Γη να κατοικείται και οι άλλοι πλανήτες να μην έχουν καθόλου κατοίκους· και μη νομίζετε ότι βλέπουμε όλους τους κατοίκους της Γης· εκτός από τα ζώα που είναι ορατά, υπάρχουν άλλα τόσα που είναι αόρατα· εμείς βλέπουμε από τον ελέφαντα μέχρι το άκαρι·* εκεί σταματούν τα όρια της όρασής μας. Όμως από το άκαρι και πέρα, αρχίζει μια άπειρη πολλαπλότητα ζώων για τα οποία το άκαρι είναι ο ελέφαντας και τα οποία τα μάτια μας δεν μπορούν να τα δουν χωρίς βοήθεια. Με τη βοήθεια των φακών έχουμε δει μικροσκοπικές σταγόνες βροχής, ή ξιδιού ή άλλων υγρών γεμάτες μικρά ψάρια και φίδια που δεν θα είχαμε ποτέ υποπτευθεί ότι υπάρχουν και που ορισμένοι φιλόσοφοι θεωρούν ότι η γεύση που αισθανόμαστε είναι αποτέλεσμα των ερεθισμάτων που αυτά τα μικρά ζώα προκαλούν στη γλώσσα μας.

* Μικρό αρθρόποδο, δύσκολα διακριτό δια γυμνού οφθαλμού, που ευδοκιμεί σχεδόν παντού.

Φλερτάροντας με την πολλαπλότητα των κόσμων

Κά­που εί­κο­σι χρό­νια πριν την έκ­δο­ση του βι­βλί­ου του Fontenelle, ο Robert Hooke (1635-1703) εί­χε εκ­δώ­σει την Μι­κρο­γρα­φία, ένα έρ­γο γε­μά­το σχό­λια και σκί­τσα από πα­ρα­τη­ρή­σεις με το μι­κρο­σκό­πιο. Τα ευ­ρή­μα­τα του Hooke προ­κά­λε­σαν ένα κα­ται­γι­σμό δη­μο­σιεύ­σε­ων με πα­ρα­τη­ρή­σεις, ει­κα­σί­ες και φι­λο­σο­φι­κές ερ­μη­νεί­ες σχε­τι­κά με τον μι­κρό­κο­σμο και φυ­σι­κά δεν μπό­ρε­σαν να αφή­σουν αδιά­φο­ρο τον Fontenelle, πό­σο μάλ­λον που στο με­τα­ξύ εί­χαν κοι­νο­ποι­η­θεί και οι πα­ρα­τη­ρή­σεις του Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723) που εί­χαν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με τα πα­νί­σχυ­ρα μι­κρο­σκό­πια που εί­χε εφεύ­ρει ο ίδιος. Σύμ­φω­να με τον Fontenelle η πλειο­νό­τη­τα των κό­σμων δεν υφί­στα­ται μό­νο σε με­γά­λες απο­στά­σεις, στο διά­στη­μα, αλ­λά και σε πο­λύ μι­κρές απο­στά­σεις, στο μι­κρό­κο­σμο πά­νω στη Γη· και με­τά από αυ­τή την πα­ρα­τή­ρη­ση, το υπό­λοι­πο τη βρα­διάς αφιε­ρώ­νε­ται σ’ ένα μά­θη­μα φυ­σι­κής ιστο­ρί­ας.

Τέ­ταρ­το βρά­δυ: Ιδιο­μορ­φί­ες των κό­σμων της Αφρο­δί­της, του Ερ­μή, του Άρη, του Δία και του Κρό­νου.

Όλοι οι πλα­νή­τες εκτε­λούν τις ίδιες βα­σι­κές κι­νή­σεις που εκτε­λεί και η Γη: πε­ρι­στρο­φή γύ­ρω από τον εαυ­τό τους και πε­ρι­φο­ρά γύ­ρω από τον Ήλιο. Ο Fontenelle δη­λώ­νει βέ­βαιος γι’ αυ­τό, αν και ομο­λο­γεί ότι δεν γνω­ρί­ζει τις πε­ριό­δους πε­ρι­φο­ράς και πε­ρι­στρο­φής αυ­τών των πλα­νη­τών, ει­κά­ζει όμως ότι δια­φέ­ρουν από αυ­τές της Γης.

Οι δί­νες του Descartes όπως τις πα­ρου­σιά­ζει ο ίδιος σε μια επι­στο­λή του. Η κυ­μα­τοει­δής γραμ­μή από αρι­στε­ρά προς τα δε­ξιά, εί­ναι η τρο­χιά ενός κο­μή­τη.

Εί­ναι η στιγ­μή για την μαρ­κη­σία να θέ­σει το ανα­πό­φευ­κτο ερώ­τη­μα – ο ανα­γνώ­στης άλ­λω­στε μάλ­λον απο­ρεί που άρ­γη­σε τό­σο να τε­θεί: τι προ­κα­λεί αυ­τές τις σύν­θε­τες πε­ρι­στρο­φές και πε­ρι­φο­ρές των πλα­νη­τών; Μέ­σω της φα­ντα­στι­κής συ­νο­μι­λή­τριάς του, ο Fontenelle «αρ­πά­ζει» τώ­ρα την ευ­και­ρία να πα­ρου­σιά­σει το σύ­στη­μα του Descartes, όπως αυ­τό πε­ρι­γρά­φε­ται στο έρ­γο του Principia Philosophiae (1644): το σύ­μπαν εί­ναι πλή­ρες, δεν υπάρ­χει δη­λα­δή που­θε­νά κε­νό. Ο Descartes δεν θε­ω­ρεί δυ­να­τή την άσκη­ση δύ­να­μης από από­στα­ση. Υπο­στη­ρί­ζει ότι ο μό­νος τρό­πος με­τά­δο­σης της δύ­να­μης εί­ναι η επα­φή. Συ­νε­πώς η ύπαρ­ξη ενός αδιευ­κρί­νι­στης μορ­φής υλι­κού που να γε­μί­ζει όλα τα κε­νά εί­ναι απα­ραί­τη­τη. Ο Ήλιος δη­μιουρ­γεί στο υλι­κό που υπάρ­χει γύ­ρω του μια δί­νη (vortex στα Λα­τι­νι­κά) που με­τα­δί­δει την πε­ρι­στρο­φι­κή της κί­νη­ση στους πλα­νή­τες. Εξ αι­τί­ας αυ­τής της πε­ρι­στρο­φι­κής κί­νη­σης, οι πλα­νή­τες δη­μιουρ­γούν και αυ­τοί γύ­ρω τους δί­νες που πα­ρα­σύ­ρουν τους δο­ρυ­φό­ρους τους σε πε­ρι­φο­ρά γύ­ρω από αυ­τούς.

Το 1687, ένα χρό­νο με­τά την πρώ­τη έκ­δο­ση του βι­βλί­ου του Fontenelle, ο Ισα­άκ Νεύ­των εξέ­δω­σε το Μα­θη­μα­τι­κές αρ­χές της φυ­σι­κής φι­λο­σο­φί­ας (Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica), που απο­τε­λεί τη βά­ση της σύγ­χρο­νης φυ­σι­κής και αστρο­νο­μί­ας. Αντί­θε­τα με τον Descartes, ο Νεύ­των ανα­γνω­ρί­ζει τη δυ­να­τό­τη­τα άσκη­σης δύ­να­μης από από­στα­ση, χω­ρίς να εί­ναι ανα­γκαία η επα­φή, κά­τι που κα­θι­στά πε­ριτ­τή την απο­δο­χή της ύπαρ­ξης του μυ­στη­ριώ­δους υλι­κού του Descartes. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να ο Νεύ­των υπο­στη­ρί­ζει ότι δυο σώ­μα­τα ασκούν αμοι­βαία έλ­ξη, η έντα­ση της οποί­ας εξαρ­τά­ται από τις μά­ζες τους και την με­τα­ξύ τους από­στα­ση. Πα­ρ᾽ό­λο που η θε­ω­ρία του Νεύ­τω­να βρή­κε θερ­μούς υπο­στη­ρι­κτές στη Γαλ­λία (με ση­μα­ντι­κό­τε­ρο τον Βολ­ταί­ρο) η Γαλ­λι­κή ακα­δη­μαϊ­κή κοι­νό­τη­τα άρ­γη­σε πο­λύ να την απο­δε­χθεί. Έτσι, πα­ρό­λο που τα Principia ακύ­ρω­ναν το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος του βι­βλί­ου του Fontenelle, αυ­τό πα­ρέ­μει­νε για πά­ρα πολ­λά χρό­νια «επί­και­ρο» και δη­μο­φι­λές.

Πέμ­πτο βρά­δυ: Οι απλα­νείς αστέ­ρες εί­ναι ήλιοι και ο κα­θέ­νας τους φω­τί­ζει έναν δι­κό του κό­σμο.

Ο ανα­λο­γι­κός συλ­λο­γι­σμός οδη­γεί τώ­ρα τον Fontenelle στον ισχυ­ρι­σμό ότι η λα­μπρό­τη­τα των απλα­νών αστέ­ρων απο­δει­κνύ­ει ότι απο­τε­λούν κέ­ντρα ανε­ξάρ­τη­των κό­σμων, που λει­τουρ­γούν αυ­τό­νο­μα με τρό­πο ανά­λο­γο με αυ­τόν του δι­κού μας ηλια­κού συ­στή­μα­τος. Η μαρ­κη­σία δια­τυ­πώ­νει τό­τε την απο­ρία πώς από μια πα­ρα­δο­χή που έγι­νε το πρώ­το βρά­δυ, ότι η Γη πε­ρι­στρέ­φε­ται γύ­ρω από τον άξο­νά της και πε­ρι­φέ­ρε­ται γύ­ρω από τον Ήλιο, έφτα­σαν μέ­σα σε πέ­ντε βρά­δια να μι­λούν για πολ­λα­πλό­τη­τα των κό­σμων. Εί­ναι η ευ­και­ρία που «ανα­μέ­νει» ο Fontenelle για να δια­τυ­πώ­σει τον πε­ρί­φη­μο ισχυ­ρι­σμό του για την ανα­λο­γία μα­θη­μα­τι­κών και έρω­τος (βλ. την αρ­χή του άρ­θρου στο προη­γού­με­νο τεύ­χος του Χάρ­τη).

Έκτο βρά­δυ: Νέ­ες σκέ­ψεις που επι­βε­βαιώ­νουν αυ­τές των προη­γού­με­νων δια­λό­γων. Τε­λευ­ταί­ες ανα­κα­λύ­ψεις που έγι­ναν στον ου­ρα­νό.

Ο έκτος διά­λο­γος πα­ρου­σιά­στη­κε για πρώ­τη φο­ρά στη δεύ­τε­ρη έκ­δο­ση του έρ­γου, το 1687. Πα­ρ'ό­λο που πα­ρου­σιά­ζο­νται κά­ποια νέα στοι­χεία για να τεκ­μη­ριώ­σουν κα­λύ­τε­ρα τη θε­ω­ρία του Fontenelle, κα­τά τη γνώ­μη μου ο ρό­λος του εί­ναι κυ­ρί­ως παι­δα­γω­γι­κός. Ο «δά­σκα­λος» δί­νει στη «μα­θή­τριά» του το χρό­νο να ανα­στο­χα­στεί σχε­τι­κά με όσα ει­πώ­θη­καν στις πρώ­τες πέ­ντε συ­να­ντή­σεις, και να συ­ζη­τή­σει τα συ­μπε­ρά­σμα­τά της με άλ­λα άτο­μα, έτσι ώστε να μπο­ρεί, με­τά λό­γου γνώ­σε­ως, να προ­βά­λει τις αντιρ­ρή­σεις της.
Με εν­σω­μα­τω­μέ­νο αυ­τόν τον πρό­σθε­το διά­λο­γο, το έρ­γο, όπως προ­α­να­φέ­ρα­με, εί­χε τε­ρά­στια επι­τυ­χία και άσκη­σε ση­μα­ντι­κή επιρ­ροή στο ευ­ρύ κοι­νό. Πα­ρ᾽ό­λα αυ­τά ού­τε η μέ­θο­δος, ού­τε το πε­ριε­χό­με­νο συ­νά­ντη­σαν οι­κου­με­νι­κή απο­δο­χή. Πε­ρισ­σό­τε­ρο επι­κρι­τι­κός υπήρ­ξε ο Βολ­ταί­ρος, που, κα­τά την προ­σφι­λή συ­νή­θειά του, δεν αντι­πα­ρα­τέ­θη­κε ευ­θέ­ως στον Fontenelle, αλ­λά προ­τί­μη­σε να τον εμ­φα­νί­σει σαν κω­μι­κό χα­ρα­κτή­ρα σε διά­φο­ρα έρ­γα του. Στην φι­λο­σο­φι­κή νου­βέ­λα Micromegas, για πα­ρά­δειγ­μα, ο Γραμ­μα­τέ­ας της Ακα­δη­μί­ας του Κρό­νου δεν εί­ναι πα­ρά μια κα­ρι­κα­τού­ρα του Fontenelle. Αφού τον γε­λοιο­ποι­ή­σει, με μια κω­μι­κο­τρα­γι­κή σκη­νή όπου η ερω­μέ­νη του γραμ­μα­τέα εκ­στο­μί­ζει κά­θε λο­γής κα­τη­γο­ρί­ες ενα­ντί­ον του, ο Βολ­ταί­ρος συ­νε­χί­ζει ασκώ­ντας δρι­μύ­τα­τη κρι­τι­κή στην προ­σπά­θεια του Fontenelle, να δι­δά­ξει με ανα­λο­γί­ες διαν­θί­ζο­ντας τη γνώ­ση με ευ­χά­ρι­στες ει­κό­νες. Ο διά­λο­γος που ακο­λου­θεί (από το Β´ κε­φά­λαιο του Micromegas) εί­ναι μια πα­ρω­δία της αρ­χής του πρώ­του δια­λό­γου του Fontenelle:

H φύση, είπε ο άνθρωπος από τον Κρόνο, μοιάζει με μια ομάδα από ξανθιές και μελαχρινές, που τα στολίδια τους…
Δε μ’ ενδιαφέρουν οι μελαχρινές σας, είπε ο άλλος.
Δε θέλω να με ευχαριστούν, απάντησε ο ταξιδιώτης· θέλω να με πληροφορούν.
Μα, για να σας ευχαριστήσω, απάντησε ο γραμματέας.
Ε λοιπόν όχι, είπε ο ταξιδιώτης· για άλλη μια φορά σας λέω πως η φύση είναι σαν τη φύση. Γιατί να αναζητούμε παρομοιώσεις;

Είναι τότε σαν μια έκθεση ζωγραφικής που…


Σή­με­ρα, που το Καρ­τε­σια­νό κο­σμο­εί­δω­λο των δι­νών έχει πα­ρα­χω­ρή­σει ορι­στι­κά τη θέ­ση του στο Νευ­τώ­νειο μο­ντέ­λο, το έρ­γο του Fontenelle δεν εί­ναι πια πα­ρά μια γρα­φι­κή ιστο­ρία όπου έγκυ­ρα αστρο­νο­μι­κά δε­δο­μέ­να διαν­θί­ζο­νται από λί­γο – πο­λύ αυ­θαί­ρε­τες ει­κα­σί­ες μέ­σα σ’ ένα κλί­μα διά­χυ­του ερω­τι­σμού. Όμως ας μη λη­σμο­νού­με, ότι στην επο­χή του άσκη­σε ση­μα­ντι­κή επιρ­ροή και συ­νέ­βα­λε ου­σια­στι­κά στην απο­δο­χή του ηλιο­κε­ντρι­κού μο­ντέ­λου, που απο­τε­λεί, ακό­μα και στις μέ­ρες μας, τη βά­ση της επι­στη­μο­νι­κής μας θε­ώ­ρη­σης.

 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: