ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Δεν μπορείς να τηγανίσεις δυο φορές το ίδιο αβγό
Μίμης Σουλιώτης, Αβγά Μάταια, 1998
Ο Μίμης Σουλιώτης (1949-2012), ποιητής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός, γεννημένος στην Αθήνα, με καταγωγή από την Πελοπόννησο και το Μοναστήρι, σπούδασε Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βουδαπέστη και εκπόνησε το διδακτορικό του για τον Καβάφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ήταν αναπληρωτής καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου δίδασκε λογοτεχνία και δημιουργική γραφή. Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Σουηδίας και της Κύπρου. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας οργάνωσε ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, που εξελίχθηκε σε μεταπτυχιακό τμήμα, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Επέλεξε να κατοικήσει στη Φλώρινα, όπου δημιούργησε οικογένεια και άφθονους φίλους. Διατέλεσε υπεύθυνος φιλολογικών εκδόσεων, εκδότης εφημερίδων και περιοδικών (Εταιρεία κ.ά.), συμμετείχε σε συντακτικές επιτροπές λογοτεχνικών περιοδικών (Τραμ) και πολιτιστικών σωματείων. Ίδρυσε το Βαλκανικό Άσυλο Ποίησης στην Καλλιθέα Πρεσπών (ένα ησυχαστήριο φιλοξενίας Bαλκάνιων ποιητών, αναγνωστήριο, εργαστήριο τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας, αίθουσα εκδηλώσεων, εκθετήριο) και το πρωτότυπο πολύγλωσσο λογοτεχνικό περιοδικό Asylum / A Balkan Poetry Magazine, που κυκλοφόρησε για επτά χρόνια.
Μανιακός με την παραδοσιακή τυπογραφία, βιβλιοδεσία και βιβλιολογία, αλλά και την προφορικότητα του ποιητικού λόγου, οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το 1997 (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης) «ομάδες κρούσης» με νεαρούς ηθοποιούς που εισέβαλλαν αιφνιδιαστικά, ομοιόμορφα ντυμένοι, σε λεωφορεία, δημόσιες υπηρεσίες και πολυκαταστήματα, απαγγέλλοντας ποιήματα επιφανών δημιουργών. Στο ίδιο πλαίσιο οργάνωσε «Ποιητικές εξορμήσεις» στην ελληνική επαρχία, ποιητικούς αγώνες και πρωτοποριακές σκυταλοδρομίες, με κορύφωση μια πανδαισία με μουσικούς και χορευτές από χώρες των Βαλκανίων, που ονομάστηκε «Βαλκανική πλατεία» κ.ά.
Πρόλαβε να εκδώσει 10 ποιητικές συλλογές, πεζογραφήματα, μελέτες, ενώ επιμελήθηκε και τον τόμο Φλώρινα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο.