Είναι εικαστικές εκθέσεις αυτές στο διαδίκτυο;

Ο πρωτοπόρος Ελληνοκύπριος/Αυστραλός περφόρμερ Stellarc σε ένα έργο τού 2012 όπου η κινησιολογία  του σώματος ενσωματώνει τα 'κλικ' των επισκεπτών που έχουν καταγραφεί στα διάφορα μέλη, στο σάιτ του που λειτουργεί 30 χρόνια τώρα. Μια μοναδική περίπτωση όπου η εικαστική έκθεση είναι αμφίδρομο συνθετικό προϊον πραγματικών ανθρώπων και διαδικτυακού υπολογιστή. Σχεδόν όλες οι άλλες «διαδικτυακές εκθέσεις» (ατομικές καλλιτεχνών η/και μουσείων) χρησιμοποιούν το ίντερνετ ως «προσπεκτους» αναπαράστασης, όπως παλιότερα τον χάρτινο τυπωμένο κατάλογο, αφού τα έργα έγιναν για την προαιώνια  αίσθηση χώρου εντός μιας γκαλερί όχι για τον ψηφιακό «κυβερνοχώρο».
Ο πρωτοπόρος Ελληνοκύπριος/Αυστραλός περφόρμερ Stellarc σε ένα έργο τού 2012 όπου η κινησιολογία του σώματος ενσωματώνει τα 'κλικ' των επισκεπτών που έχουν καταγραφεί στα διάφορα μέλη, στο σάιτ του που λειτουργεί 30 χρόνια τώρα. Μια μοναδική περίπτωση όπου η εικαστική έκθεση είναι αμφίδρομο συνθετικό προϊον πραγματικών ανθρώπων και διαδικτυακού υπολογιστή. Σχεδόν όλες οι άλλες «διαδικτυακές εκθέσεις» (ατομικές καλλιτεχνών η/και μουσείων) χρησιμοποιούν το ίντερνετ ως «προσπεκτους» αναπαράστασης, όπως παλιότερα τον χάρτινο τυπωμένο κατάλογο, αφού τα έργα έγιναν για την προαιώνια αίσθηση χώρου εντός μιας γκαλερί όχι για τον ψηφιακό «κυβερνοχώρο».


Αμἠχα­νος ο χώ­ρος των ει­κα­στι­κών εκ­δη­λώ­σε­ων, όσο δεν παίρ­νει, αφού οι εκ­θέ­σεις σε γκα­λε­ρί και μου­σεία απα­γο­ρεύ­ο­νται εδώ και και­ρό και (εάν και όταν επι­τρα­πούν) δεν ξέ­ρου­με αν πο­τέ ξα­να­γί­νουν εγκαί­νια και εκ­δη­λώ­σεις που θα φέ­ρουν τους φι­λό­τε­χνους απέ­να­ντι στα έρ­γα τέ­χνης, όπως γι­νό­ταν μέ­χρι τώ­ρα. Και δεν εί­ναι αυ­τό το μό­νο θέ­μα που βρί­σκε­ται σε πα­ρα­τα­τέ­με­νη αμ­φι­βο­λία, αφού εί­χε προη­γη­θεί η οι­κο­νο­μι­κή κρί­ση για πά­νω από δέ­κα χρό­νια και συ­νε­χί­ζε­ται. Για να μην θυ­μη­θώ και την έκ­πτω­ση των ει­κα­στι­κών τε­χνών στην κλί­μα­κα καλ­λι­τε­χνι­κών εν­δια­φε­ρό­ντων γε­νι­κώς, αφού η πρω­το­φα­νής άν­θη­ση στις προη­γού­με­νες δε­κα­ε­τί­ες έδω­σε τη θέ­ση της στην αδια­φο­ρία, όπως συμ­βαί­νει και με άλ­λες τέ­χνες. Εί­ναι και αυ­τή η κα­τάρ­γη­ση των καλ­λι­τε­χνι­κών μα­θη­μά­των που προ­σθέ­τει στην δια­φαι­νό­με­νη υπο­βάθ­μι­ση των ει­κα­στι­κών γε­νι­κό­τε­ρα απο τον πο­λι­τι­στι­κό και τον δη­μο­σί­ου εν­δια­φέ­ρο­ντος κορ­μό.

Κά­πως έτσι ήταν στη δε­κα­ε­τία του 1960 και πιο πί­σω, όπως θυ­μά­μαι, τό­τε που η αφύ­πνι­ση μιας γε­νιάς σπου­δαγ­μέ­νων και ανή­συ­χων νέ­ων έβα­λε τις τέ­χνες της όρα­σης στο επί­κε­ντρο· και τα ει­κα­στι­κά και την αρ­χι­τε­κτο­νι­κή και τη γυ­πτι­κή. Η οι­κο­νο­μι­κή ακ­μή στα χρό­νια 1980-90, με λε­φτά που δεν βγή­καν από εδώ αλ­λά ήλ­θαν από την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένω­ση, συ­νέ­τει­νε στην εκτό­ξευ­ση των ει­κα­στι­κών στα πο­λύ απα­ραί­τη­τα του κά­θε σπι­τι­κού, αμέ­σως με­τά την νε­ό­δμη­τη κα­τοι­κία, και το ακρι­βό αυ­το­κί­νη­το.

Πά­ντως, δρα­στι­κή με­τα­βο­λή δεν δια­φαί­νε­ται στα επό­με­να χρό­νια σ' αυ­τό το το­πίο.

Το τε­λευ­ταίο επει­σό­διο σ' αυ­τή τη σει­ρά συμ­βά­ντων εί­ναι η κα­τα­φυ­γή στο δια­δί­κτυο και τις ευ­κο­λί­ες του ως εναλ­λα­κτι­κό βή­μα για εκ­θέ­σεις και εκ­δη­λώ­σεις ει­κα­στι­κές. Δει­λά-δει­λά στα τε­λευ­ταία εί­κο­σι χρό­νια, τα μου­σεία, οι γκα­λε­ρί και οι πιο πολ­λοί καλ­λι­τέ­χνες απέ­κτη­σαν δι­κό τους σάιτ, και τώ­ρα φαί­νε­ται πως ήλ­θε η ώρα για να επι­χει­ρη­θεί να πραγ­μα­το­ποιεί­ται στον ψη­φια­κό χώ­ρο ό,τι ως τώ­ρα απαι­τού­σε φυ­σι­κό χώ­ρο και φυ­σι­κή πα­ρου­σία αν­θρώ­πων.

Ήδη αυ­τό συμ­βαί­νει σε έκτα­ση με τη δι­δα­σκα­λία σε σχο­λεία και πα­νε­πι­στή­μια και όχι μό­νο στην Ελ­λά­δα, και επι­τα­χύν­θη­κε από­το­μα λό­γω της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης τού κο­ρο­νοϊ­ού. Εί­ναι σα­φές ότι μπή­κα­με στην επο­χή του λε­γό­με­νου Κυ­βερ­νο­χώ­ρου (Cyberspace), όπου ολό­κλη­ρος ο πο­λι­τι­σμός θα έχει την ψη­φια­κή ανα­πα­ρά­στα­σή του, και εκεί πά­νω «στα σύν­νε­φα» (cloud) θα γί­νε­ται η ενη­μέ­ρω­ση, η «επί­σκε­ψη», οι συ­ζη­τή­σεις και οι δι­καιο­πρα­ξί­ες, οι αγο­ρές κλπ.

Η γε­νί­κευ­ση αυ­τή συ­ζη­τιό­ταν και πα­λιό­τε­ρα· πρό­χει­ρα θυ­μά­μαι σει­ρά δια­λέ­ξε­ων/σε­μι­να­ρί­ων στο 'Ι­δρυ­μα Γου­λαν­δρή-Χορν για τα ψη­φια­κά μου­σεία, στα χρο­νια 1995-7. Κα­νείς όμως δεν υπο­λό­γι­ζε ότι θα φτά­σει η επο­χή που η φυ­σι­κή υπό­στα­ση έρ­γων τέ­χνης, αι­θου­σών και αυ­τουρ­γών θα έβαι­νε προς αντι­κα­τά­στα­ση απο «ψη­φια­κά εί­δω­λα», δηλ. τον προ­σο­μοιω­μέ­νο κό­σμο στις οθό­νες υπο­λο­γι­στών και κι­νη­τών τη­λε­φώ­νων. Έτσι, σή­με­ρα τα ζη­τή­μα­τα αντι­με­τω­πί­ζο­νται με κά­ποια αι­σιο­δο­ξία και ενερ­γη­τι­κό­τη­τα αλ­λά οι λύ­σεις οι πει­στι­κές δεν ήλ­θαν ακό­μη.

Συ­νο­ψι­ζω:

1. ART CYBERMARKETING ή όπως αλ­λιώς έπρε­πε να το πω στα ελ­λη­νι­κά και δεν ξέ­ρω. Ο τρό­πος πα­ρα­γω­γής, επι­κοι­νω­νια­κής λει­τουρ­γί­ας και διά­θε­σης των έρ­γων τέ­χνης εί­χε βρει μια πα­γιω­μέ­νη φόρ­μου­λα εδώ και αρ­κε­τές δε­κα­ε­τί­ες. Οι ζω­γρά­φοι, οι γλύ­πτες και οι χα­ρά­κτες πα­ρά­γουν έρ­γα, αυ­τά δη­μο­σιεύ­ο­νται και εκτί­θε­νται στις ει­δι­κές αί­θου­σες, οι συ­νή­θεις εν­δια­φε­ρό­με­νοι και άλ­λοι, προ­σέρ­χο­νται στους χώ­ρους αυ­τούς, τα έρ­γα αγο­ρά­ζο­νται, αλ­λά κα­τό­πιν στο­λί­ζουν κα­τοι­κί­ες, πι­να­κο­θή­κες ή απο­θή­κες· δη­μο­σιο­γρα­φι­κά ή δο­κι­μια­κά κεί­με­να δη­μο­σιεύ­ο­νται, και εκ­δί­δο­νται κα­τά­λο­γοι ή βι­βλία με αυ­τό το υλι­κό.
Τώ­ρα, η κα­τά­στα­ση αυ­τή τεί­νει να αλ­λά­ξει και δεν γνω­ρί­ζου­με πό­σο πο­λύ και για πό­σο διά­στη­μα. Ελά­χι­στοι εί­ναι πλέ­ον οι αγο­ρα­στές, έτσι κι αλ­λιώς. Ακό­μη λι­γό­τε­ροι οι «δια­φη­μι­στές», δη­λα­δή τα ΜΜΕ που προ­σελ­κύ­ουν το ευ­ρύ­τε­ρο κοι­νό και δο­ξά­ζουν τις ει­κα­στι­κές τέ­χνες· εξα­φα­νί­στη­καν επί­σης και οι κο­σμι­κές στή­λες που δη­μιουρ­γού­σαν την αί­σθη­ση γλυ­κειάς ζω­ής μέ­σω των σπου­δαί­ων έρ­γων τέ­χνης στα πλού­σια σπί­τια. Έχει ακό­μα εξα­φα­νι­στεί η ιδε­ο­λο­γία πε­ρί «ηρω­ι­κού καλ­λι­τέ­χνη» που ψά­χνει και ανα­κα­λύ­πτει νέ­ες φόρ­μες και λει­τουρ­γεί ως ελ­κυ­στι­κό πρό­σω­πο και­νο­το­μί­ας, άξιο να εκτι­μη­θεί, να αγα­πη­θεί και να «απο­κτη­θεί» μέ­σω ενός έρ­γου του.

Τα λε­γό­με­να «τέσ­σε­ρα 'P'» (Product, Place, Promotion, Price) των ει­δι­κών έχουν αλ­λά­ξει. Το «προ­ϊ­όν» εί­ναι υπό αλ­λα­γή, έτσι κι αλ­λιώς, και ακα­θό­ρι­στο· ο «τό­πος» εξα­φα­νί­στη­κε και τεί­νει να γί­νει ολο­κλη­ρω­τι­κά ει­κό­να υπο­λο­γι­στή, η «προ­ώ­θη­ση» δεν γί­νε­ται, και οι τι­μές έχουν ήδη κα­τα­βα­ρα­θρω­θεί από και­ρό, χω­ρίς κα­μιά απο­λύ­τως τά­ση επα­νό­δου, με απο­τέ­λε­σμα να έχουν απο­γοη­τευ­θεί όσοι αγό­ρα­σαν τα δε­κά­δες χι­λιά­δες έρ­γα των πρό­σφα­των δε­κα­ε­τιών.


Προ­σπα­θώ πο­λύ, αλ­λά στο τέ­λος δε βλέ­πω τις ει­κα­στι­κές εκ­θέ­σεις στο δια­δί­κτυο. Κα­ταρ­χάς διό­τι δεν τις εκτι­μώ, διό­τι εί­ναι κά­τι σαν προ­σπέ­κτους, σαν φυλ­λά­διο, σαν μι­κρός κα­τά­λο­γος που δια­νέ­με­ται στην έκ­θε­ση. Υπάρ­χει τε­χνο­λο­γία για virtual reality αλ­λά εί­ναι πα­νά­κρι­βη και κα­νείς ακό­μη δεν την χρη­σι­μο­ποιεί. Αλ­λά και η ει­κο­νι­κή πε­ρι­ή­γη­ση θα έχει μο­νί­μως το μειο­νέ­κτη­μα ότι εί­ναι ανα­πα­ρά­στα­ση και όχι αυ­τού­σια υπό­στα­ση, και μά­λι­στα για μια τέ­χνη που θε­ω­ρεί την αυ­το­πρό­σω­πη επι­κοι­νω­νία ως ικα­νή και ανα­γκαία συν­θή­κη για να κα­το­χυ­ρω­θεί.

2. ΤΕ­ΧΝΗ ΑΠΟ ΚΟ­ΝΤΑ ή ΣΕ ΑΝΑ­ΠΑ­ΡΑ­ΣΤΑ­ΣΗ; Τα κεί­με­να των συγ­γρα­φέ­ων μπο­ρούν να αλ­λά­ζουν, ίσως, φο­ρέα και από περ­γα­μη­νή να με­τα­φέ­ρο­νται με χαρ­τί και, εντέ­λει, με οθό­νη, ίσως και η μου­σι­κή το ίδιο – αν και χά­νο­νται οι αρ­μο­νι­κοί ήχοι που ανα­πτύσ­σο­νται σε κά­θε χώ­ρο εκτέ­λε­σης, κ.ο.κ, αλ­λά τα έρ­γα ζω­γρα­φι­κής, γλυ­πτι­κης, οι κα­τα­σκευ­ές κλπ. έχουν φτια­χτεί και ακό­μη φτιά­χνο­νται για να εκτε­θούν σε έναν χώ­ρο, κα­τοι­κη­μέ­νο ή επί τού­τω εκ­θε­σια­κό. Πρέ­πει να εί­μα­στε εκεί και να τα βλέ­που­με, η από­στα­ση και η γειτ­νί­α­ση εί­ναι τμή­μα της αι­σθη­τι­κής τους έκ­φρα­σης. Όταν, λοι­πόν, αυ­τά τα «επι­τό­που» έρ­γα φω­το­γρα­φί­ζο­νται και ανα­πα­ρά­γο­νται στην οθό­νη μας, η προ­βλε­πό­με­νη αι­σθη­τι­κή λει­τουρ­γία τους αλ­λά­ζει, πρό­κει­ται πια για ένα άλ­λο «κεί­με­νο», χά­νε­ται η αι­σθη­τη­ρια­κή σχέ­ση μα­ζί του. Αν πρό­κει­ται για προ­ώ­θη­ση/δια­φή­μι­ση, έχει κα­λώς, εί­ναι «προ­σπέ­κτους», όπως δε­κα­ε­τί­ες τώ­ρα· αλ­λά αν εί­ναι για έκ­θε­ση νέ­ων έρ­γων, η δια­δι­κα­σία δεν ισχύ­ει. Εκτός αν πρό­κει­ται για έρ­γα που προ­ϋ­πο­θέ­τουν την ψη­φια­κή με­τα­φο­ρά και ανα­πα­ρά­στα­ση όπως, θυ­μά­μαι, ενός ελ­λη­νο­αυ­στρα­λού, ονό­μα­τι Stellark, που εί­χε χρί­σει έρ­γο ει­κα­στι­κό τη συμ­με­το­χή των επι­σκε­πτών του σάιτ και το διαρ­κές ψη­φια­κό γί­γνε­σθαι κλπ. Τέ­τοια έρ­γα δεν εί­δα­με ακό­μη εδώ στην Ελ­λά­δα και, αν δού­με, δεν θα εί­ναι έρ­γα που θα λει­τουρ­γούν όπως πα­λιά, αλ­λά ως τεκ­μή­ρια κύ­ρους που θα βοη­θούν, π.χ., την εκλο­γή ενός καλ­λι­τέ­χνη σε κα­θη­γη­τι­κή θέ­ση, εί­τε στην από­κτη­ση κά­ποιας υπο­τρο­φί­ας ή επι­χο­ρή­γη­σης.

3. ΘΑ ΔΙΑ­ΤΗ­ΡΗ­ΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑ­ΛΙΕΣ ΚΑ­ΤΗ­ΓΟ­ΡΙΕΣ ΕΙ­ΚΑ­ΣΤΙ­ΚΩΝ ΤΕ­ΧΝΩΝ; Στα πα­λιά βι­βλία ιστο­ρί­ας της τέ­χνης, υπήρ­χε ακό­μη ο δια­χω­ρι­σμός Αρ­χι­τε­κτο­νι­κή - Γλυ­πτι­κή – Ζω­γρα­φι­κή – Χα­ρα­κτι­κή – Μι­κρο­τε­χνία, κα­τη­γο­ριο­ποί­η­ση που δέ­χτη­κε ισχυ­ρή αμ­φι­σβή­τη­ση τα τε­λευ­ταία χρό­νια, όπου επι­κρά­τη­σε (κα­κώς) ο γε­νι­κός και ασα­φής όρος «ει­κα­στι­κός», κυ­ρί­ως με­τά από προ­σπά­θειες όσων δεν εί­χαν κά­ποια εκ­παί­δευ­ση στην τέ­χνη ή από προ­χει­ρο­γρά­φους της δη­μο­σιο­γρα­φί­ας.
Εί­χε προη­γη­θεί μια άλ­λη δι­χο­τό­μη­ση, ανά­με­σα στους ζω­γρά­φους-ζω­γρά­φους (που κά­νουν «συμ­βα­τι­κά» έρ­γα με χρώ­μα­τα και μου­σα­μά­δες) και στους άλ­λους που κά­νουν πλα­στι­κή, δηλ. σύν­θε­ση υλι­κών τρισ­διά­στα­των σε σύ­νο­λα. Οι δεύ­τε­ρη κα­τη­γο­ρία έχει κερ­δί­σει τις εντυ­πώ­σεις και στη­ρί­ζε­ται κυ­ρί­ως απο αρ­χι­τε­κτο­νι­κές ανα­γνώ­σεις των ει­κα­στι­κών τε­χνών. Η πρώ­τη, η πα­ρα­δο­σια­κή, ας πού­με, στη­ρί­ζε­ται στις ποι­κί­λες φι­λο­σο­φί­ες πε­ρί ανα­πα­ρά­στα­σης, στις σχέ­σεις πραγ­μα­τι­κού/αι­σθη­τού και αντι­προ­σώ­πευ­σής του κλπ.
Προ­σω­πι­κά, πι­στεύω ότι η κυ­ριαρ­χία των υπο­λο­γι­στών σε λί­γο, ξα­να­δί­νει δυ­να­μι­κή στη πρώ­τη κα­τη­γο­ρία, κα­θώς η οθό­νη μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ως νέ­ος καμ­βάς, όπου θα επα­να­δρα­στη­ριο­ποι­η­θούν όλες οι θε­ω­ρί­ες και οι εμπει­ρί­ες πε­ρί χρω­μά­των, αλη­θο­φά­νειας, εξ­πρε­σιο­νι­σμού, κοκ. Ενώ η άλ­λη κα­τη­γο­ρία, που προ­ϋ­πο­θέ­τει φυ­σι­κό τρισ­διά­στα­το χώ­ρο για να τεκ­μη­ριω­θεί αι­σθη­τι­κά εί­ναι πλέ­ον ακρω­τη­ρια­σμέ­νη.

Το βέ­βαιο εί­ναι ότι οι πα­λιές κα­τη­γο­ρί­ες ει­κα­στι­κών τε­χνών όταν ανα­πα­ρά­γο­νται στο δια­δί­κτυο, εί­ναι εκτός λει­τουρ­γί­ας ως ελ­κυ­στι­κά αντι­κεί­με­να προς από­κτη­ση, ο θε­α­τής τους «κα­τα­κτά» την ει­κό­να τους και δε χρειά­ζε­ται να λα­χτα­ρή­σει και να απο­κτή­σει τη φυ­σι­κή τους υπό­στα­ση.

4. ΣΤΑΥ­ΡΟ­ΔΟ­ΜΙΑ ΕΞΕ­ΛΙ­ΞΕ­ΩΝ - Εί­ναι σα­φές ότι ζού­με μια κρί­σι­μη με­τα­βα­τι­κή επο­χή στα πά­ντα και, ασφα­λώς και στις τέ­χνες, στις ει­κα­στι­κές. Δε μοιά­ζει πως εάν ξαφ­νι­κά έφευ­γε ο κο­ρο­νο­ϊ­ός και ερ­χό­ταν κά­ποια οι­κο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη, όλα θα ξα­να­γι­νό­ταν όπως πριν. Ήδη η με­τα­φο­ρά όλων των δρα­στη­ριο­τή­των στο δια­δί­κτυο έχει κα­τα­κυ­ριεύ­σει τη ζωή και τώ­ρα απλώ­θη­κε στα ει­κα­στι­κά. Αυ­τή η με­τα­κί­νη­ση από τον πραγ­μα­τι­κό χώ­ρο στον κυ­βερ­νο­χώ­ρο, έχει δρα­μα­τι­κές ιστο­ρι­κές επι­πτώ­σεις στις αν­θρώ­πι­νες σχέ­σεις, στις σχέ­σεις αν­θρώ­που και φυ­σι­κού χώ­ρου, κοκ· δεν εί­ναι κά­τι απλό. Βρι­σκό­μα­στε ακό­μα στην αρ­χή. Κι εγώ που ασχο­λού­μαι πολ­λές δε­κα­ε­τί­ες με το θέ­μα, πα­ρα­τη­ρώ­ντας, με­λε­τώ­ντας και γρά­φο­ντας στο πε­ριο­δι­κό πλη­ρο­φο­ρι­κής Ram, δι­δά­σκο­ντας για χρό­νια στο Πα­νε­πι­στή­μιο, κι εγώ, λοι­πόν, αδυ­να­τώ να πω κά­τι πε­ρισ­σό­τε­ρο από το ότι βρι­σκό­μα­στε σε ένα σταυ­ρο­δρό­μι με αλ­λα­γές που θα ανα­τρέ­ψουν τη μορ­φή και τη λει­τουρ­γία της τέ­χνης.

ΑΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

αυτόν το μήνα οι εκδότες προτείνουν: