Χάρτης 23 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020
https://dev.hartismag.gr/hartis-23/afierwma/o-radiofwnikos-giannhs-kontos
Η λογοτεχνία αναβαθμίστηκε στο κρατικό ραδιόφωνο όταν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ανέλαβε, το 1981, τη διεύθυνσή του. Ο Γιάννης Κοντός, πάντα ευρηματικός, οργάνωσε πρωτότυπες εκπομπές στις οποίες πήραν μέρος νεώτεροι κυρίως λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Η δραστηριότητά του αυτή κράτησε εννιά χρόνια (1981-90). Υπολογίζω ότι μεταδόθηκαν τετρακόσιες ωριαίες ή ημίωρες εκπομπές και ακούστηκαν περισσότερες από διακόσιες διαφορετικές φωνές. Στις πιο πολλές είχε συνεργάτη τον Κώστα Παπαγεωργίου, σε κάποιες τον Κωστή Γκιμοσούλη ενώ υπήρξε και μια σειρά που ήταν παραγωγός μόνος του. Δεν χρειάζεται να προσθέσω, γιατί είναι κάπως γνωστή η μανία μου με τις ηχογραφήσεις απ’ το ραδιόφωνο, ότι σχεδόν δεν έχασα εκπομπή του φίλου μου απ’ τον στρατό Γιάννη Κοντού. Οι σειρές είχαν τους ακόλουθους τίτλους:
–Ποιητικό εργαστήρι
–Πορτρέτα δημιουργών
–Νεώτεροι πεζογράφοι
–Κριτική και δοκίμιο
–Η άλλη πλευρά
–Αντιθέσεις
–Προσωπική ανθολογία
–Μια μέρα ενός λογοτέχνη
Στον σταθμό 902 Αριστερά στα FM επιμελήθηκε, το 1991, λίγες εκπομπές με θέμα «Οι εποχές ενός συγγραφέα».
Ο ποιητής του «ήρεμου πένθους» φιλοξενήθηκε και σε εκπομπές άλλων ραδιοφωνικών παραγωγών όπως της Νατάσας Χατζιδάκι, του Μιχαήλ Μήτρα, του Θεόφιλου Ζαμάνη κ.α.
Το φωνητικό ντοκουμέντο που ακολουθεί, με συνέντευξη του Γιάννη Κοντού, προέρχεται από την εκπομπή του Κώστα Παπαγεωργίου «Ποιητικές διαδρομές» (28-1-1993).