Χάρτης 19 - ΙΟΥΛΙΟΣ 2020
https://dev.hartismag.gr/hartis-19/klimakes/kalhmera-myalo-moy
Τα προκαταρκτικά
Ο εγκέφαλός σου είναι ένας αγριότοπος, ένα νεατερντάλειο σφαγείο, ένα φίνο μακελαριό, ένας σπλάτερ ιδεώνας. Οι νευροφυσιολόγοι το γνωρίζουν καλά, μερικοί κοινοί γήινοι το έχουν ήδη μυριστεί, τα μπαρμπούνια και οι αλογόμυγες το αγνοούν επιδεικτικά. Λοιπόν, άκου να μαθαίνεις.
Πληροφορία πρώτη: μέσα στον εγκέφαλο, οι πληροφορίες μεταφέρονται μέσω των συνάψεων των νευρώνων του. Πληροφορία δεύτερη: πριν από 10000 χρόνια ξεκίνησε η Νεολιθική Εποχή. Πληροφορία τρίτη: τα χιλιοστά του δευτερολέπτου που πέρασαν από την έναρξη της Νεολιθικής Εποχής μέχρι σήμερα είναι και όσες όλες οι νευρωνικές συνάψεις μέσα στον εγκέφαλό σου.
Σύμφωνα με μια ισχυρή υπόθεση εργασίας, κάθε φορά που διεγείρεται κάποιο αισθητήριο όργανό σου, όπως ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού για παράδειγμα, το σήμα μπαίνει στον εγκέφαλο μέσα από δύο διόδους και στη συνέχεια διακινείται μέσω των νευρικών συνάψεων. Η πρώτη δίοδος εντοπίζεται μέσα στον εγκεφαλικό φλοιό, ο οποίος το μετατρέπει σε οργανωμένη πληροφορία π.χ. «Τώρα βλέπω τη Σούλα μάκρυναν τα μαλλιά της αχ ελαφίνα μου». Η δεύτερη βρίσκεται στο πίσω στέλεχος του εγκεφάλου, μέσα στο οποίο τσουβαλιάζονται όχι μόνο τα εισερχόμενα σήματα από τα αισθητήρια όργανα, αλλά και εκείνα που αφορούν τις αυτόνομες δραστηριότητες του σώματος, όπως η πέψη ή ο καρδιακός ρυθμός. Είτε επειδή δεν υπάρχει ένας μηχανισμός οργάνωσης των εισερχόμενων σημάτων, είτε επειδή υπάρχει αλλά είναι τόσο υψηλής στάθμης που δεν τον έχουμε αντιληφθεί, ή δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε, τα σήματα αυτά παραμένουν ανεπεξέργαστα, στο έρεβος του μυαλού.
Όταν ξυπνούμε το πρωί και, για ελάχιστα δευτερόλεπτα, βρισκόμαστε σε κατάσταση σύγχυσης αγνοώντας ποιοι είμαστε, ποια διπλανή αναπνοή απορροφούμε, και ποιος ουρανός μάς σκέπει, και το μόνο που νιώθουμε είναι πως φιλοξενούμαστε μέσα σε μια σκέτη ύπαρξη, τότε, αυτό το δεύτερο κομμάτι του μυαλού μας είναι που έχει το πάνω χέρι. Έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα, αρχίζει το μακελειό. Οι τυραννόσαυρες πληροφορίες του φλοιού αφυπνίζονται, κι αρχίζουν να ξεσκίζουν η μια τις σάρκες της άλλης, μέχρι να επικρατήσει η πιο καρδαμωμένη, και να καταλήξει στην πρώτη οργανωμένη σκέψη της ημέρας. Όμως οι σάρκες των πληροφοριών που ηττήθηκαν δεν πηγαίνουν στα μπάζα, μα πέφτουν στην καταβόθρα του αχανούς στελέχους του εγκεφάλου, από όπου κάποια στιγμή αναδύονται ξανά και ρίχνονται πάλι στον αγώνα της επικράτησης. Τελικά, αυτό που εμείς αποκαλούμε σκέψη, δεν είναι παρά το ισχνό ράκος μιας αρχικής νταρτνάνας σκέψης, η οποία, για να επιβιώσει χρειάστηκε να παλέψει και να θυσιάσει τα πάχια της τα κάλλη της, δηλαδή τις ποικίλες αποχρώσεις της, μέχρι που απόμεινε σκέτο το κουκούτσι.
Και τώρα, δράση 90′′
Πέσε και ξανακοιμήσου. Τώρα. Αμέσως. Ξυπνώντας, γίνε χυλός, πουρές, νερόπλυμα. Άσε το μυαλό σου για ενενήντα δευτερόλεπτα να βλακέψει. Ή να μεγαλουργήσει. Ή τίποτα. Δίχως να σκέφτεται. Δίχως να αισθάνεσαι πως διαθέτεις συσκευή μυαλού. Άσε το χάος να σε σμπαραλιάσει και να σε ξαναμοντάρει με τον τρόπο του. Γίνε εσύ η πληροφορία του εαυτού σου, προτού καλοξυπνήσεις και ξαναγίνεις οι πληροφορίες που αφορούν τον εαυτό σου.
Τέλος χρόνου.
Αμέσως μετά
Πήγαινε στο φλιπεράδικο της γειτονιάς και παίξε μια ξεγυρισμένη παρτίδα φλίπερ. Παρατήρησε τι συμβαίνει όταν η μπίλια απορροφιέται από τη μαύρη τρύπα, στα δεξιά της μπάρας. Χάνεται, αφανίζεται, ώσπου εκτινάσσεται ορμητική, σε μια τυχαία κατεύθυνση. Και τότε, όλες οι λάμπες στο ταμπλό αναβοσβήνουν τρελαμένες. Στο ταμπλό του μυαλού σου, φυσικά.
ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ Σάκη Σερέφα ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ.