Χάρτης 17 - ΜΑΪΟΣ 2020
https://dev.hartismag.gr/hartis-17/tehnasmata/xrhsimes-plhrofories
————————————————————————————
Οι άνθρωποι απομονώνονται σε συνθήκες πανδημίας. Στην ξηρά και στη θάλασσα όμως κάποια άλλα ζώα ανάγουν την απομόνωση σε κανόνα, με εξαίρεση περιόδους αναπαραγωγής και ανατροφής. Ακολουθούν σε τέσσερις συνέχειες αναφορές σε οκτώ είδη ζώων, που επιλέγουν την αυτο-απομόνωση και περιλαμβάνονται σε κατάλογο του WWF. Κορυφαίος αριθμός στην κινεζική αριθμολογία άλλωστε είναι το 8, ένα όρθιο άπειρο.
Γαλάζια φάλαινα
Ο πιο βαρύς δεινόσαυρος, ο Αργεντινόσαυρος, υπολογίζεται ότι ζύγιζε κάπου 90 μετρικούς τόνους. Επομένως, το μεγαλύτερο γνωστό ζώο είναι η γαλάζια φάλαινα, που μόνη ταξιδεύει στους ωκεανούς. Η μεγάλη της καρδιά έχει μέγεθος Σκαραβαίου, ενός οχήματος του λαού (Volkswagen). Το μωρό της ζυγίζει 2,5 τόνους, έχει μήκος 7 μέτρα και καταναλώνει πάνω από 380 λίτρα γάλακτος την ημέρα. Οι γαλάζιες φάλαινες είναι δύσκολο να ζυγιστούν, αν δεν έχουν κοπεί σε κομμάτια. Υποεκτιμάται όμως έτσι το βάρος, λόγω απώλειας αίματος και υγρών. Η βαρύτερη επιστημονικά ζυγισμένη γαλάζια φάλαινα ήταν 177 τόνων. Έως τις αρχές του εικοστού αιώνα αφθονούσαν στους ωκεανούς, πριν κινδυνεύσουν να αφανιστούν από φαλαινοθηρικά. Την καταστροφή αυτή καυτηρίασε ο Arthur C. Clarke, προβάλλοντας τον μεγάλο εγκέφαλο της φάλαινας. Ταξιδεύοντας με 20 χλμ. την ώρα και επιβραδύνοντας σε 5 όταν τρώνε, οι γαλάζιες φάλαινες μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 50 χλμ. Σε περιόδους ζευγαρώματος καλούν από μίλια μακριά με χαμηλού τόνου και σύντομης διάρκειας φωνές. Στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα έχουν ηχογραφηθεί να επαναλαμβάνουν τέσσερις νότες. Η αύξηση των θορύβων στους ωκεανούς από ηχοεντοπιστικά συστήματα σόναρ (SO.N.A.R) πνίγει τα τραγούδια τους. Συνήθως ζουν μόνες. Κάποτε με ένα ακόμη άτομο. Δεν είναι γνωστό για πόσο συμπορεύονται τα ζευγάρια. Σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση τροφής μπορεί να συμπέσουν και πενήντα διάσπαρτες γαλάζιες φάλαινες. Δεν σχηματίζουν στενά δεμένες ομάδες, όπως άλλα είδη μπαλενοφόρων. Μοναχική συνεχίζει το ταξίδι της η γαλάζια φάλαινα, εξαδέλφη της λευκής φάλαινας, του Μόμπι Ντικ, που συντρίβει το σκάφος του πλοιάρχου Αχαάβ, συνονόματου του πολέμιου του προφήτη Ηλία, με μόνο τον αφηγητή Ισμαήλ, συνονόματο γιου του Αβραάμ, να διασώζεται πάνω σε ένα φέρετρο στη θάλασσα.
Θαλάσσια χελώνα
Ζουν στους ωκεανούς περισσότερα από εκατό εκατομμύρια χρόνια. Ορισμένες θαλάσσιες χελώνες ζουν πάνω από 150 χρόνια. Γνωστό ρεκόρ κατάδυσης είναι 6 ώρες. Με εξαιρετικές ικανότητες ναυσιπλοΐας, μπορεί να κολυμπήσουν εκατοντάδες χιλιάδες μίλια από τον χώρο διατροφής τους έως το σημείο όπου θα γεννήσουν τα μικρά τους. Όσα βγουν από το αβγό και επιζήσουν θα ξεκινήσουν ένα μακρύ μοναχικό ταξίδι στον ωκεανό. Όταν γεννιούνται δεν υπάρχει εξωτερικό ανατομικό στοιχείο που να επιτρέπει διάκριση φύλων. Περνούν δεκαετίες για να φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα. Αφού ζευγαρώσουν στο νερό επιστρέφουν στην ξηρά να αφήσουν τα αβγά τους. Σε ακραίες περιπτώσεις φιλοπατρίας, χελώνες επιστρέφουν να αφήσουν αβγά στην ακτή όπου γεννήθηκαν οι ίδιες. Στην ινδική μυθολογία, ο κόσμος στηρίζεται σε τέσσερις ελέφαντες που στέκονται πάνω σε μια χελώνα. Μία νύμφη από την Αρκαδία, η Χελώνη, που χλεύασε τους γάμους του Δία και της Ήρας, τιμωρήθηκε να ζει σε αιώνια σιωπή, κουβαλώντας στην πλάτη το σπίτι της. Ο Ερμής έδεσε χορδές στο άδειο καύκαλο χελώνας, δημιουργώντας την πρώτη λύρα, που χάρισε στον Απόλλωνα. Το μυαλό του και μια λύρα, έτσι απεικονίζεται έκτοτε. Αν ονειρευτείς θαλάσσια χελώνα, αυτό δείχνει πως είσαι προσεκτικός στην έκφραση συναισθημάτων.
Στο επόμενο τεύχος: γιγαντιαίο πάντα & ιαγουάρος