Χάρτης 10 - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019
https://dev.hartismag.gr/hartis-10/klimakes/90-deyteropepta-etoimasoy-na-paoeis-anamnhsh
Κάθε μήνα, σας προτείνουμε έναν τρόπο για να διασχίσετε 90΄΄ της ζωής σας. Τι ψυχή έχουν;
Έχει αποδειχθεί πως η συνεχής επαναφορά μιας ανάμνησης μπορεί να την μεταβάλλει. Αυτό ισχύει και με την ανάμνηση των ματαιωμένων επιθυμιών. Αλλά χρειάζεται γερή δουλειά.
Το μόνο που προαπαιτείται είναι ένας θεληματικός εγκέφαλος με απείραχτο ιππόκαμπο στο εσωτερικό του. Αυτό το μικροεξάρτημα, που έχει μέγεθος καρυδιού, απορροφά τις αναμνήσεις και συμβάλλει στην ανάκτησή τους όταν το κουρντίσουμε κατάλληλα. Δηλαδή, όταν συμπεριφερθούμε σαν γήινοι οι οποίοι κάποτε στη ζωή τους ταξίδεψαν, πόνεσαν, λάτρεψαν, αηδίασαν, χάιδεψαν, απορρόφησαν, έγδαραν, ανακυκλώθηκαν, ανατινάχθηκαν, έδρασαν, μπαλτάδιασαν και μπαλταδιάστηκαν, και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να επαναλάβουν τα πάντα μέσω των αναμνήσεων. Διάλεξε μια από τις παραπάνω φάσεις της ζωής σου και χαλάρωσε, ώστε να μετατραπείς σε ολόγραμμα του εαυτού σου. Σε αντίθεση με τις παλιές απόψεις που υποστήριζαν πως μέσα στο μυαλό μας υπάρχει μια κεντρική έδρα της μνήμης, οι νέες έρευνες εικάζουν ισχυρώς πως οι αναμνήσεις σχηματίζονται και περιέχονται μέσα στην κεφάλα μας κυματοειδώς, με τη συνεργασία ενός ολόκληρου δικτύου νευρώνων, οι οποίοι φέρουν ολογραφικά, σαν κύμα ενέργειας, το σύνολο των αναμνήσεων.
Λοιπόν; Διάλεξες κατηγορία; Ετοιμάσου τώρα να πάθεις ανάμνηση.
Αν πρόκειται για τη μορφή προσώπου, μην προσπαθείς να την ανακαλέσεις ολόκληρη. Περιεργάσου το θολό της φάσμα, και συγκεντρώσου στο ελάχιστο σημείο της που αναδύεται ευκρινώς: το βλέμμα, μια ρυτίδα, μια πανάδα, το τελείωμα του δεξιού φρυδιού, το κρημνώδες μέτωπο, μέχρι ότου αυτή η λεπτομέρεια να αρχίσει να εκλύει και τον άνθρωπο που την περιέχει. Αρκεστείτε στον άνθρωπο-ρυτίδα ή στον άνθρωπο-μπιμπίκι, ο οποίος θα προβάλλει στο αναμνηστικό σας σκάνερ. Σας εγγυήθηκε κανείς πως στις αναμνήσεις κυκλοφορούν ολόκληροι άνθρωποι; Αν βρίσκεστε μέσα σε αναμνηστικό σπίτι, μπορείτε να λειτουργήσετε φωτοτροπικά. Από πού έμπαινε το φώς το πρωί; Κι από πού διέρρεε γρηγορότερα τα βράδια; Ποιο σημείο του σπιτιού σάς φόβιζε περισσότερο και σε ποιο σημείο του νιώθατε μιαν ευλογημένη γείωση με το χωρόχρονο; Ανακαλέστε επιλεκτικά τις εικόνες και την αίσθηση του σπιτιού, μέχρι να σας κατακλύσει η αίσθηση του χώρου ο οποίος σας περιείχε. Μην τριγυρνάτε με τη μνήμη σας σε όλα τα δωμάτια. Άνθρωποι που θυμούνται είστε τώρα, όχι μεσίτες. Αν διαλέξατε καμιά ζόρικη κατηγορία αναμνήσεων, με μπουνίδια, αίθουσες τελετών, σιδηροπρίονα, ορούς, μπουζόκλειδα, με τρένα που φεύγουν, ή με κρύα ταφομάρμαρα, τότε, αφήστε την ανάμνηση να σας ρουφήξει σούμπιτο στη δίνη της: δίνη ζήσατε τότε, δίνη θα σας σβαρνίσει και τώρα. Έτσι δεν συμβαίνει;
Τέλος χρόνου.
Εάν μελαγχολήσατε αναθυμούμενοι κάτι λυπηρό, μην απελπίζεστε. Μπορείτε να το αλλάξετε, αρκεί να το ανακαλείτε συχνά στη μνήμη σας. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η συνεχής επαναφορά μιας ανάμνησης μπορεί να την μεταβάλλει. Οι αναμνήσεις μας τροποποιούνται και διανθίζονται με την πάροδο των ετών. Η μυαλουδάρα μας πολλές φορές προσθέτει σε κάποιο γεγονός ανύπαρκτες λεπτομέρειες που οδηγούν σε μια επιθυμητή έκβασή του ή λεπτομέρειες που κάνουν ένα γεγονός να μοιάζει περισσότερο λογικό. Επιπλέον, ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να διαγράφει και να αποσιωπά αχρείαστες ή δυσάρεστες αναμνήσεις, με υπεροξυγόνωση και υπεραιμάτωση του αριστερού και του δεξιού μετωπιαίου φλοιού του, οι οποίοι λειτουργούν έτσι ως εξολοθρευτές αναμνήσεων.
Διαβάστε το ποίημα «Θυμήσου, σώμα...» τού Καβάφη. Όπου η μνήμη επιτυγχάνει την υπέρτατη ανάκτηση του υλικού της: εντάσσει στο αποθεματικό της και τις ματαιωμένες επιθυμίες. Αυτήν την κατηγορία, ποιος από εσάς την επέλεξε πιο πριν; Ποιος ορέγεται να θυμηθεί τις ματαιωμένες επιθυμίες του;
ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ Σάκη Σερέφα ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ.